Anecta rådgivare till ägaren av Oppigårds Bryggeri vid försäljningen till RÖKO


Investeringsbolaget Röko har förvärvat 70% av Oppigårds Bryggeri AB, Sveriges ledande oberoende hantverksbryggeri, från grundare och VD Björn Falkeström. Oppigårds utvecklar, brygger och marknadsför öl med särskilt fokus på ale. Oppigårds är baserat i Hedemora i Sverige och ligger på gården som har varit i samma familjs ägo sedan 1700-talet.

Företaget Oppigårds grundades 2003. De har under sina nästan 20 år som verksamma lanserat flera kända och uppskattade produkter som Golden Ale, Amarillo, New Sweden IPA, Norn Pale Ale och den populära julölen Oppigårds Winter Ale.

Björn Falkeström, VD och Grundare av Oppigårds Bryggeri inne i bryggeriet.

Röko äger nu Oppigårds tillsammans med Björn Falkeström, som kommer att fortsätta som VD. Röko är ett svenskt investeringsbolag grundat av Fredrik Karlsson och Tomas Billing med 270 MEUR tillgängligt för investeringar. Rökos ambition är att bli en långsiktig ägare av europeiska små och medelstora företag.

Jag fick snabbt förtroende för Anecta när de initierade idén att ta in en ny kapitalstark ägare. Teamet från Anecta var väl pålästa och insatta i branschen och kunde snabbt arbeta fram ett försäljningsdokument som överträffade mina förväntningar i detaljgrad och träffsäkerhet. Detta var en hörnsten för ”investment caset” där Oppigårds styrkor och position i marknaden lyftes fram på ett insiktsfullt och säljande sätt. Trots att processen löpte över semesterperioden lyckades Anecta få till en snabb process med flera möten. Teamet visade på en exceptionell serviceanda och uthållighet vilket var grunden till att vi kunde gå från första investerarkontakt till intentionsförklaring på mindre än 12 veckor.

– Björn Falkeström, VD och Grundare

Anectas transaktionsteam bestod av Partner Fredrik Ullberg, Managing partner Eric Forsner och Analyst Robin Bodin

Anecta kommenterar

Genom att snabbt få upp ett antal mycket intresserade köpare på banan skapades förutsättningar för en effektiv budgivning. Flera nationella och internationella köpare visade intresse, vilket ledde fram till en lyckad matchning med investeringsbolaget RÖKO.

- Fredrik Ullberg, Partner