Anecta befäster sin ställning som Sveriges ledande transaktionsrådgivare inom segmenten vård, skola och omsorg. Hittills i år ha Anecta varit rådgivare i åtta företagsöverlåtelser som genomförts inom välfärdssektorn. De två senaste är försäljningen av grundskolan Kunskapsakademin i Sundsvall till ThorenGruppen och försäljningen av assistansföretaget Assisticum i Knivsta till Inova Assistans. I båda transaktionerna företrädde Anecta säljarna.

Kunskapsakademin startades 2009 och har idag över 230 elever. Kunskapsakademin är en grundskola med årskurserna 4-9. Skolan ligger på södra Alnö utanför Sundsvall i en naturskön omgivning. Eleverna på Kunskapsakademin arbetar till stor del i projektform med olika uppdrag. Arbetssättet syftar till att skapa kontakter mellan skolan och samhället utanför. Elevernas kunskaper sätts in i sitt rätta sammanhang och blir meningsfulla här och nu.

ThorenGruppen kallar sig självt för ett norrländskt familjeägt utvecklingsföretag. Koncernen, som omsätter över en miljard kronor, bedriver för- och grundskolor, gymnasium, vuxenutbildning, SFI samt tjänster på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Vi har i 10 år arbetat hårt för att skapa Sundsvalls bästa skola. Vi har kommit långt, men vi känner nu att vi behöver dessa extra muskler för att kunna fortsätta utveckla Kunskapsakademin ytterligare. Genom att ingå i ett större sammanhang får vi tillgång till fler och större resurser och kan samarbeta med andra skolor inom samma koncern på ett enkelt sätt. Vi kommer fortsätta driva Kunskapsakademin i samma anda som vi alltid gjort och ser fram emot de nya utvecklingsmöjligheter som öppnat sig, säger Kunskapsakademins rektor Ola Westman, en av de två delägarna.

Assisticum startades 2006 av Ulf Sjöberg och har etablerat sig som ett assistansbolag i Mellansverige med hög kompetens avseende juridik, ekonomi och frågor rörande funktionsnedsättning. Bolaget har också vunnit respekt för sin gedigna värdegrund. Företagsförsäljningen var motiverad av att ägarna skulle gå i pension och det var viktigt att hitta en ny ägare som kunde fortsätta verksamheten med samma värderingar. Valet föll på Inova Assistans, ett mindre Västeråsföretag med tillväxtambitioner.

…och även ute i Europa

Anectas partner i Spanien har bistått ett barnsjukhus i Barcelona (Hospital de Nens de Barcelona) i försäljningen till sjukhusgruppen HM Hospitales. HM Hospitales, med en försäljning på 415 miljoner euro, och är en spansk privatägd sjukhusgrupp. Gruppen består av 20 sjukhus och 21 specialkliniker samt täcker de flesta regioner i Spanien. Gruppen har gjort 10 förvärv senaste 10 åren och driver med detta förvärv 3 sjukhus i Katalonien.